W czasie ciąży kobieta musi przyjrzeć się temu, co na co dzień ląduje na jej talerzu. Niestety, prawidłowe odżywanie przyszłej mamy może oznaczać rezygnację z niektórych ulubionych produktów. To, co rozpieszcza podniebienie wielu osób, nie zawsze jest zdrowe dla dziecka. Od tej pory w końcu je się nie „za dwoje” a „dla dwojga”. Czego więc unikać, aby nie zaszkodzić dziecku?
Kobiety w ciąży muszą starannie dobierać swoje menu. Niektóre produkty bowiem, choć wydają się być zdrowe, mogą poważnie zaszkodzić przyszłemu potomkowi. Sytuacji nie ułatwiają także krążące na ten temat mity.
Poznaj listę zakazanych produktów w ciąży.
Czego definitywnie NIE można jeść w tym okresie?
➡ Serów pleśniowych, fety, camemberta, oscypków, jeśli są przygotowane z mleka niepasteryzowanego (ryzyko listeriozy, która może prowadzić do przedwczesnego porodu, poronienia lub powikłań zdrowotnych u dziecka),
➡ Surowych ryb (również wędzonych na zimno), surowego i niedopieczonego mięsa, surowych wędlin oraz jaj,
➡ Alkoholu i papierosów!
➡ Brudnych owoców i warzyw,
➡ Sacharyny – słodzika, który przenika przez łożysko.
Niezbyt dobrym pomysłem będą też kolorowe napoje gazowane, zwłaszcza te, które są źródłem kofeiny oraz żywność wysokoprzetworzona z dużą ilością konserwantów, aromatów i sztucznych barwników.